INTERÉS

    Un amic em sorprèn embarcat en la lectura d’una espessa obra medieval. Atònit, em pregunta: 
Posa una mica d’incredulitat en el «realment». 
La seva bona fe —no en dubto pas— em desconcerta. Ell llegeix una altra mena de papers: en tot cas, mai no s’interessaria per un text arcaic i avorrit. Dic «avorrit» perquè per a ell, i per a gairebé tothom, ho seria. Ho és per a mi? He de reconèixer que no: m’interessa. 
—Sí, m’interessa.
Què vol dir interès? «Sentiment que alguna cosa desvetlla en nosaltres, el qual ens mou a prestar-li una atenció especial, a ésser-li favorables o desfavorables». Copio el Fabra al peu de la lletra. Com sempre, el Fabra no defrauda: és concís, complet, encertat. Doncs sí. M’interessa el llibre antic i atapeït, ocupat de problemes caducs i redactat amb una retòrica abstrusa o debolida. 
—I per què t’interessa? Ara, la veritat, no sé què contestar. O hauria de contestar amb la meva autobiografia. Les afeccions intel·lectuals i l’ofici, des de fa molts anys, m’han habituat al tracte d’una literatura anacrònica i rude, tractats de monges i frares, poemes metafísics, als antípodes de la meva personal manera de sentir el món. Però no puc evadir-me’n. 
Improviso una resposta sobre la marxa: 
Basta que miris cinc minuts seguits una cosa, la cosa més insignificant, perquè arribi a interessar-te... 
La frase és, en unes altres paraules, de qualsevol moralista francès. Els francesos —els «moralistes»— han formulat excuses per a totes les situacions: Montaigne, La Rochefoucauld, Pascal, Rivarol, Voltaire, La Bruyère, Alain... L’aprofito. No és satisfactòria del tot. Però, ¿qui podria justificar el seu interès per això o per allò? El seu interès pel futbol, per les senyores grasses, per la química orgànica, per les novel·les de Joyce, per la política internacional, pels crucigrames, per guanyar diners, pels paisatges delicats —per qualsevol cosa. Justificar!


Fuster Ortells, Joan. Diccionari per a ociosos (pàg. 80-81). Editorial 62

Comentaris

  1. Reivindiquen una fragment de l'entrada de "Lectura":

    "Llegir no és fugir. Encara que hi hagi molts que no cerquin en la lectura sinó el succedani honorable d’un estupefaent, llegir és tot el contrari d’embriagar-se o d’ensopir-se. Es llegeix per comprendre’s un mateix, per comprendre els altres, per comprendre el nostre temps."

    I alguns aforismes sobre els llibres:

    "Els llibres no supleixen la vida, però la vida tampoc no supleix els llibres."

    "Les poques lectures aparten de la vida; les moltes ens hi acosten."

    ResponElimina
  2. "Amb una mica d´habilitat i una altra mica de menfotisme, es pot trobar justificació per a tot. ¿per què, doncs, molestar-se a justificar res? I no obstant, ens passem la vida justificant-nos."

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

XENOFÒBIA

LLIBERTAT

INDIGNACIÓ